
امام حسن(ع) هم دارای کرامت بود و هم کریم به معنای بخشنده بود. هر یک از ائمه ـ علیهم السلام ـ دارای محاسن و جلوه های بسیار برجسته بودند، گاهی برخی از اوصاف آنان جلوه و برجستگی بیشتری مییافت. اگر چه اوصاف و فضایل و ویژگی های آنان بیشمار است و از هر بعد از ابعاد انسان، اگر فرصت یافتهاند برجستگی خود را نمایان کرده و برای اهل زمان شناخته شدهاند، اما متأسفانه به خاطر مظلومیت آن بزرگواران و استیلای طواغیت و ستمگران، اوصاف آنان و ابعاد مختلف سیره آن حضرات برای ما پوشیده مانده است.
گاهی برای آن حضرات فرصتی پیش آمده و در این فرصتها توانستهاند گوشههایی از اوصاف و سیره خود را برای مردم نشان دهند. امام حسن(ع) در دورهای می زیست که به لحاظ سیاسی و اقتصادی و اجتماعی، مردم گرفتار فقر و ظلم بنی امیه بودند، آنان ثروت های جهان اسلام را در اختیار خود داشته و میان خود تقسیم می کردند و بیشتر مردم با فقر و پریشانی زندگی میکردند. آنان گاهی به امام حسن (ع) مراجعه میکردند و آن حضرت قبل از درخواست و پیش از خواسته مردم به آنان انعام و بخشش میکرد.
این بذل و بخششها که همه از دارایی خود حضرت بود در میان عرب بقدری گسترش یافت که ایشان را کریم اهل بیت نامیدند. بزرگان بنیهاشم در سخا و بخشش و احترام به مردم شهرت داشتند ولی آن حضرت بهقدری در این وصف برجستگی داشت که در میان مردم و اهل بیت از همه زبانزد شده و به کریم اهل بیت معروف گردیده بود.
امام دارای قلبی پاک و بسیار رئوف نسبت به دردمندان و تیرهبختان جامعه بود و با خرابه نشینان دردمند و اقشار مستضعف و کم درآمد همراه و همنشین میشدند و دردِ دلِ آنها را با جان و دل میشنیدند و به آن ترتیب اثر میدادند و در این حرکت انسان دوستانه جز خداوند را مدّنظر نداشتند و لذا هر ناتوان و ضعیف و درماندهای که درِ خانة آن حضرت را میکوبید، نا امید بر نمیگشت و حتّی خود ایشان به سراغ فقراء میرفتند و آنها را دعوت به منزل میکردند و به آنها غذا و لباس میدادند.[1]
امام حسن(ع) تمامی توان خویش را در راه انجام امور نیک و خداپسندانه به کار میگرفت و اموال فراوانی در راه خدا میبخشید، مورّخان و دانشمندان در شرح حال زندگانی پر افتخار ایشان، بخششهای بیسابقه و انفاقهای بسیار بزرگ و بینظیری ثبت کردهاند که در تاریخ زندگانی هیچ کدام از بزرگان به چشم نمیخورد و نشانة دیگر از عظمت و کریم بودن ایشان وبیاعتنایی به مظاهر فریبندة دنیاست که نوشتهاند حضرت در طول عمر خود دو بار تمام اموال و دارایی خود را در راه خدا خرج کردند و سه بار نیز ثروت خود را به دو نیم کردند و نصف آن را برای خود و نصف دیگر را در راه خدا به فقرا بخشیدند.[2]
گفته شده روزی امام حسن ـ ع ـ بر جمعی از گدایان گذشت که پارهای چند از نان خشکها را بر روی زمین گذاشته بودند و میخوردند، چون نظر ایشان به آن حضرت افتاد از امام دعوت کردند و حضرت از اسب پیاده شدند و فرمودند که خدا متکبّران را دوست نمیدارد و با ایشان نشستند و از طعامشان تناول کردند و سپس از همة گدایان خواستند که برای صرف غذا به خانة حضرت بروند و حضرت برایشان طعامهایی نیکو حاضر ساختند و به لباسهای فاخر همة آنها را مزیّن کردند.[3]
تاریخ از بخشندگیهای امام حسن ـ ع ـ داستانهای فراوان به یاد دارد؛مثلاً روزی عربی به نزد ایشان آمد و درخواست کمک کرد و امام دستور دادند که آنچه موجود است به او بدهند و قریب ده هزار درهم موجود را به آن اعرابی بخشیدند.[4]
وقتی درباره سفره گسترده کرمش از او پرسیدند که چرا هرگز سائلی را ناامید بر نمیگردانید، فرمودند: من هم به درگاه خدا سائلی هستم و میخواهم که خدا محروم نسازد و شرم دارم که با چنین امیدی سائلان را ناامید کنم؛ خداوندی که عنایتش را به من ارزانی میدارد، میخواهد که من هم به مردم کمک کنم.[5]درباره چشمه جوشان کرمش گفته شده سائلین ونیازمندان را قبل از اینکه از او بخواهند، رفع نیاز میکرد واینقدر برای آبروی مردم وکرامت انسان اعتبار وبهاء میداد.
این بخشندگیها و کارهای نیکویی که از امامحسن(ع) در مسیر خیر و احسان و کمک به طبقات درمانده و نیازمند انجام میگرفت و آنچه را که داشت به آنها میبخشید؛ مظهری از اسماء الهی بود ومی توان گفت درحقیقت کریم بودن حضرت تجلی وصف کریم حق تعالی بوده است که از وصف ناقص ما بیرون است.
از: سایت اندیشه قم
پی نوشت ها:
1. زمانی، احمد، حقایق پنهان، نشر دفتر تبلیغات اسلامی، قم، چاپ اوّل، سال 1375، ص 268.
2. شیخ عباس قمی، منتهی الأعمال، ج 1، انتشارات هجرت، چاپ هشتم، 1374، قم، ص 417 ـ سیرة پیشوایان، مهدی پیشوایی، نشر مؤسسة تحقیقاتی امام صادق، چاپ دوّم، 1374، قم، ص 90.
3. جلاء العیون، ملا محمد باقر مجلسی، نشر انتشارات علمیه اسلامیه، ص 241.
4. منتهی الأعمال، پیشین، ص 418.
5.باقر شریف القرشی، زندگانی امام حسن(ع)، ترجمة فخر الدین حجازی، نشر بعثت، چاپ اوّل، 1376، تهران، ص 135.