حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) نقل میکند: بر مولای خود امام جواد(ع) وارد شدم و میخواستم از قائم(عج) سؤال کنم که همان مهدی است یا غیر از اوست؟ قبل از اینکه من چیزی بپرسم، حضرت شروع به سخن کردند!
به گزارش ، نهمین ستاره آسمان ولایت و امامت نام مبارکش «محمد» است و مشهورترین لقبش جواد و معروفترین کنیهاش ابوجعفر است، امام جواد(ع) در روز دهم ماه رجب سال 195 هجری قمری در مدینه چشم به دنیا گشود، پیشگویی ولادت آن امام از زبان امام رضا(ع) چندین بار مطرح شده بود، مادر بزرگوار جواد الائمه(ع) خیزران نام دارد که زنی از خاندان ماریه قبطیه یکی از همسران پیامبر اکرم(ص) است.
*سخنی که امام رضا(ع) درباره امام جواد(ع) فرمود
امام رضا(ع) بارها در مناسبتهای مختلف فرزندش امام جواد(ع) را مولود پر خیر و برکت میخواندند، چنانچه ابویحیای صنعانی میگوید: روزی در محضر امام رضا(ع)، فرزندش ابوجعفر را که خردسال بود، آوردند. امام فرمود: «این مولودی است که برای شیعیان ما، با برکتتر از او زاده نشده است»، این گونه است که حتی یاران و شیعیان نیز این امام همام را با این لقب صدا میکنند، در تاریخ نقل شده است: دو نفر از شیعیان به نام «ابن اسباط» و «عبّاد بن اسماعیل» میگویند: در محضر امام رضا(ع) بودیم که ابوجعفر را آوردند، گفتیم: این همان مولود پرخیر و برکت است؟ حضرت فرمود: «آری، این همان مولودی است که در اسلام با برکتتر از او زاده نشده است».
*ماجرای حضور چهرهشناسان در خانه اباالجواد(ع)
البته با توجه به اینکه امام رضا(ع) تا سنین میانسالی صاحب فرزندی نشده بود، مخالفان و دشمنان اهل بیت(ع) اصل امامت امام رضا(ع) را زیر سوال میبردند که اگر ایشان امام هستند چرا صاحب فرزندی نشدند، حتی با ولادت امام جواد(ع) این فشارها دو چندان شد و با بیان شبهه عوام فریبانه عدم شباهت میان پدر و فرزند از نظر رنگ چهره پرداختند و گندمگونی صورت امام جواد(ع) را بهانه قرار دادند و گفتند: در میان ما، امامی که گندمگون باشد وجود نداشته است! امام رضا(ع) در پاسخ فرمود: او فرزند من است.
آنان در پاسخ گفتند: پیامبر اسلام(ص) با چهرهشناسی داوری کرده است! باید بین ما و تو چهرهشناسان داوری کنند، امام رضا(ع) ناگزیر فرمود: شما در پی آنان بفرستید، ولی من این کار را نمیکنم، اما به آنان نگویید برای چه دعوتشان کردهاید.
بنابراین یک روز بر اساس قرار قبلی، عموها، برادران و خواهران امام رضا(ع) در باغی نشستند و آن حضرت، در حالی که لباسی گشاد و پشمین بر تن و کلاهی بر سر و بیلی بر دوش داشت، در میان باغ به بیل زدن مشغول شد، گویی که باغبان است و ارتباطی با حاضران ندارد.
در این لحظه امام جواد(ع) را حاضر کردند و از قیافهشناسان خواستند که پدر این کودک را از میان آن جمع شناسایی کنند. آنان به اتفاق گفتند: پدر این کودک در این جمع حضور ندارد، اما این شخص، عموی پدرش و این، عموی خود او، و این هم عمه اوست، اگر پدرش نیز در اینجا باشد باید آن شخص باشد که در میان باغ بیل بر دوش گذارده است، زیرا ساق پاهای این دو، به یک گونه است! در این هنگام امام رضا(ع) به آنان پیوست، قیافهشناسان به اتفاق گفتند: پدر او، این است!
در این هنگام علی بن جعفر، عموی حضرت رضا(ع) از جا برخاست و بوسه بر لبهای حضرت جواد زد و گفت: گواهی میدهم که تو در پیشگاه خدا امام من هستی، به این ترتیب یک بار دیگر توطئه مخالفان امامت برای خاموش ساختن نور خدا با شکست روبرو شد.
*نخستین امامی که در سن کودکی به امامت رسید
دوران کودکی جواد الائمه(ع) از دوران شیرخوارگی تا زمانی که در سن هفت سالگی به امامت رسید، با حوادث گوناگون آمیخته است. با شهادت امام رضا(ع) و به امامت رسیدن امام جواد در سن کودکی، یکی از موضوعاتی که حتی برخی از یاران امام هشتم را دچار شک و تردید کرد، کم سن و سالی امام جواد(ع) برای مقام امامت بود. به همین دلیل در مواردی امام رضا(ع) و در موارد دیگری، خود امام جواد(ع) به تبیین آن پرداختند و به شبههها پاسخ گفتند.
*امام زمان چگونه ظهور میکند+پاسخ جواد الائمه(ع)
امام جواد(ع) با تمام محدودیتهایی که داشت، از طریق نصب وکلا و نمایندگان ارتباط خود را با شیعیان حفظ می کرد، در سراسر قلمرو حکومت خلیفه عباسی، امام(ع) کارگزارانی را اعزام میکرد و با فعالیت گسترده آنان از تجزیه نیروهای شیعه جلوگیری میشد. کارگزارانی که در بسیاری از استانها مانند اهواز، همدان، سیستان، ری، بصره، واسط، بغداد و مراکز سنتی شیعه یعنی کوفه و قم حضور داشتند، امام جواد(ع) با گسترش شبکه وکالت در نظر داشتند مردم را آرام آرام آماده دوران غیبت آخرین ذخیره الهی کنند تا به این ترتیب شیعیان بدانند میتوانند مسائل دینی و مشکلات خود را با رجوع به فقها هم حل و فصل کنند.
در روایتی از حضرت عبدالعظیم حسنی از امام جواد(ع) درباره ویژگیهای حضرت مهدی(عج) این چنین آمده است: بر مولای خود امام جواد(ع) وارد شدم و میخواستم از قائم(عج) سؤال کنم که همان مهدی است یا غیر از اوست؟ قبل از اینکه من چیزی بپرسم، حضرت شروع به سخن کردند و فرمودند: «ای ابوالقاسم، قائم ما همان مهدی است؛ کسی که واجب است در غیبتش منتظر او باشند و در ظهورش از او اطاعت کنند و او سومین نفر از نسل من است و سوگند به خدایی که محمد(ص) را به نبوت مبعوث فرمود و ما را به امامت مخصوص گردانید، اگر از عمر دنیا جز یک روز باقی نمانده باشد، خداوند آن روز را طولانی می گرداند تا (مهدی) قیام کند و زمین را پر از عدل و داد کند، همچنان که از ظلم و جور پر شده است و خدای تعالی قطعاً امر ظهور او را در یک شب اصلاح میکند، چنان که امر حضرت موسی کلیم الله را اصلاح فرمود، آن هنگام که برای آوردن شعلهای از آتش رفت، اما چون برگشت رسول و پیامبر بود».
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الْرَّحیمْ
روزی
دو کودک خطی را نوشته سپس خدمت امام حسن (علیه السلام) آوردند و او را حکم
خود قرار دادند تا آن حضرت قضاوت کند که کدام خط نیکوتر است در آن هنگام
علی (علیه السلام) چشم به وی دوخت و فرمود:
یا بنی انظر کیف تحکم فان هذا حکم و الله سالم عنه یوم القیامة؛
یعنی: ای پسرم! دقت کن چگونه قضاوت می کنی؟ بی گمان این یک قضاوت است خداوند روز قیامت از آن، تو را مورد سؤال قرار خواهد داد.
تفسیر مجمع البیان، ج 2، ص 64.
پیامبر خدا صلى الله علیه و آله و سلّم :
در
روز قیامت قاضى دادگـر را مى آورند و چنان حساب سختى از او کشیده مى شود
، که آرزو مى کند کاش هرگز حتّى درباره یک خرما میان دو نفر داورى نکرده
بود.
کنزالعمّال : ۱۴۹۸۸ منتخب میزان الحکمة :470
مواد لازم:
بیسکوییت پتی بور= ۳ بسته
خرما =۵۰۰ گرم
کنجد= ۳ قاشق غذا خوری
گردوی پودر شده =۳ قاشق غذاخوری
هل آسیاب شده =نصف قاشق مربا خوری
دارچین= نصف قاشق چایخوری
پودر نارگیل= ۳ قاشق غذاخوری
گلاب =۳ یا چهار قاشق غذاخوری
پودر پسته، پودر نارگیل، کنجد
ترافل رنگی برای تزیین= به میزان لازم
کاغذ مخصوص شکلات
طرزتهیه:
بیسکوییتها را در غذا ساز پودر میکنیم. پوست و هسته خرما را گرفته، با چنگال خوب نرم میکنیم. تمام مواد را با هم مخلوط میکنیم. از مواد به اندازه گردو برداشته و در دست به حالت توپ درمیاوریم. به دلخواه در کنجد و پودر پسته و پودر نارگیل یا ترافل میزنیم و در کپسول شکلات قرار میدهیم. میتوان از شکلات آب کرده سفید و سیاه برای تزیین هم استفاده کرد.
بهتر است برای اینکه مواد به دست نچسبد در یک کاسه کمی آب و گلاب را مخلوط کنید و دست را با این محلول مرطوب کرده و توپکها را درست کنید.
مواد لازم:
هویج : 500 گرم
روغن : 60 گرم
هل : نصف قاشق چایخوری
شکر : 375 گرم یا 5/1 پیمانه
آب داغ : نصف پیمانه
شیر خشک : 4 قاشق غذاخوری
مغز پسته یا بادام خرد شده : 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه:
1- هویجها را شسته، پوست آنها را بگیرید و آنها را خوب رنده کنید.
2- در یک تابه، روغن بریزید و هویجها را درون آن بریزید وآن را روی شعله متوسط، بدون درپوش قرار داده، بگذارید تقریبا بپزند و در این حین، مرتب آنها را هم بزنید و قبل از اینکه کاملا پخته شوند، شعله را روی کمترین حالت قرار داده، بگذارید آب آنها کاملا تبخیر شود و خوب بپزند.
3- با آب و شکر، شربتی تهیه کنید و روی هویجها بریزید و شیر خشک را نیز به آن اضافه کنید، سپس تابه را روی شعله متوسط بگذارید و مرتب آن را هم زنید و آنقدر این کار را ادامه دهید تا مخلوط کاملا ضخیمی بدست آید.
4- هل را به مخلوط فوق اضافه کنید.
5- محتوای درون تابه را در ظرف مورد نظر بریزید و روی آن را با یک قاشق فلزی چرب شده، صاف کنید و بگذارید کاملا خنک شود.
6- روی حلوا را با پودر پسته یا بادام تزیین کنید و آن را به قطعات کوچک تقسیم کرده، میل کنید.
بِسْمِ اللّهِ الْرَّحْمنِ الْرَّحیمْ
در یکی از روزهای پر مشقت، غذا در منزل امام علی (علیه السلام) و حضرت زهرا (علیهاسلام) کمیاب شده بود. امام از همسرش پرسید:" فاطمه جان! غذایی داری که مقداری تناول کنیم؟
فاطمه
(س) پاسخ داد: سوگند به آن خدایی که مقام و عظمت تو را بالا برد! دو روز
است که غذای کافی در منزل نداریم و مقدار اندکی هم که داشتیم به شما بخشیدم
و خودم رنج گرسنگی را تحمل کردم.
امام علی (ع) فرمود: چرا به من اطلاع ندادی؟" حضرت زهرا (س) پاسخ داد:
با اباالحسن ! من از خداوند شرم دارم که شما را به آنچه توان نداری وادار کنم.
رسول
خداصلی الله علیه وآله مرا نهی فرموده است که از تو چیزی بخواهم و به من
سفارش کرده که: از پسر عمویت چیزی درخواست نکن! اگر خودش چیزی آورد، بپذیر
وگرنه خودت درخواست نکن!
کشف الغمه ج 2 ص 92
حلوای آرد گندم
برای تهیه این حلوا ابتدا یک استکان یا ظرفی در همین اندازه را به عنوان پیمانه قرار دهید. حالا دو پیمانه آرد گندم را دو یا سه بار الک کرده و درون ظرفی که بهتر است استیل باشد تفت دهید. اگر حلوا را درون ظرف نسوز یا تفلون تهیه کنید باعث آسیبدیدن ظرف خواهد شد. شعله گاز نباید زیاد باشد. حتما با شعله ملایم آرد را سرخ کنید تا نسوزد. در این حالت باید مرتب آرد را هم بزنید تا نسوزد و بوی سوختگی نگیرد. در صورت تمایل میتوانید آرد را با روغن مخلوط کرده و تفت دهید، ولی اگر آرد را مقداری تفت داده و بعد روغن به آن اضافه کنید حلوای خوشمزهتری خواهید داشت. وقتی آرد تفت داده و عطرش بلند شد، نوبت روغن است. شما میتوانید از روغن مایع و کره برای عطر بهتر حلوا استفاده کنید.
البته روغن حیوانی و روغن نباتی نیز به کار میآید. اگر فقط از روغن مایع استفاده کنید، حلوا عطر و چسبندگی زیادی نخواهد داشت. پس اول کره را با کمی روغن مایع اضافه کرده و آرد را مرتب هم بزنید تا کره آب شود. از ریختن روغن زیاد پرهیز کنید زیرا وقتی حلوا به روغن بیفتد حلوایی با روغن زیاد و ظاهری نامطلوب خواهید داشت. یادتان باشد برای دو پیمانه آرد یک پیمانه روغن و کره کافی است. البته این اندازه تقریبی است زیرا ممکن است آرد شما به روغن و شربت کمتر یا بیشتری نیاز داشته باشد. آرد و روغن باید به رنگ قهوهای روشن دربیاید.
برای امتحان میتوانید یک زیردستی آماده کرده و کمی از آرد سرخ شده داخل آن بریزید و کمی هم شربت به آن اضافه کنید و هم بزنید تا رنگ دلخواه شما به دست آید. بعضی خانوادهها علاقه دارند حلوای آنها به رنگ قهوهای تیره باشد و برخی هم حلوای کمرنگتر را دوست دارند. بهتر است رنگ حلوا را براساس ذائقه خانواده تعیین کنید. همچنان که گفتیم بجز آرد گندم میتوان از آردهای دیگر نیز برای تهیه حلوا استفاده کرد.
برای تهیه شربت حلوا یک پیمانه آب روی حرارت بگذارید. وقتی آب جوش آمد، یک تا یک و نیم پیمانه شکر به آب اضافه کنید. میزان شکر بستگی به ذائقه شما دارد. وقتی شکر و آب جوشید، نصف پیمانه گلاب و زعفران داخل شربت بریزید و ظرف را از روی حرارت بردارید.
وقتی آرد هم به میزان لازم و دلخواه سرخ شد ظرف حاوی آن را از روی حرارت برداشته و کمی صبر کنید. سپس شربت را کمکم به آن اضافه کنید. در این مرحله بسیار دقت کنید و صورت خودرا کمی دورتر از ظرف نگه دارید، زیرا بخار بسیار داغی از آرد سرخ شده بلند خواهد شد که ممکن است باعث سوختگی شما شود. همه شربت را داخل آرد نریزید، زیرا همان طور که گفته شد بنا بر نوع آرد ممکن است شربت کمتری نیاز داشته باشید.
وقتی شربت و آرد مخلوط شد میتوانید با قاشق آن را هم بزنید. اگر به آب بیشتری نیاز داشته باشید میتوانید تمامی شربت را داخل آرد بریزید. حالا دستههای ظرف را با دستگیره بگیرید و ظرف را محکم به طرفین تکان دهید تا حلوا به روغن بیفتد. در این مرحله باید حلوا کاملا از ظرف جدا شود و به صورت خمیر درآید. در این مرحله میتوانید حلوا را درون ظرف بکشید و با قاشق سطح آن را صاف کنید.
حلوای زنجبیل
برای تهیه این حلوا یک پیمانه آرد گندم را بعد از الک کردن تفت دهید. این مرحله مثل حلوای آرد گندم است. یعنی میتوانید هم آرد را تنها سرخ کرده بعد روغن داخل آن بریزید یا این که از اول روغن و آرد را مخلوط کرده بعد سرخ کنید. برای تهیه این حلوا به 70 گرم کره نیاز دارید. وقتی آرد کاملا سرخ شد ظرف را از روی حرارت بردارید و یک پیمانه پودر قند که کاملا ساییده شده و نرم است داخل آرد بریزید و بههم بزنید تا پودر قند با آرد مخلوط شود. مقداری زعفران هم در کمی آبجوش مخلوط کرده و داخل حلوا بریزید و آن را بههم بزنید. حالا نوبت زنجبیل است. مقدار یک قاشق غذاخوری پودر زنجبیل یا زنجبیل رنده کرده داخل حلوا بریزید و آن را خوب مخلوط کرده و آنقدر هم بزنید تا حلوای یکدست و نرمی به دست بیاید. یادتان باشد زنجبیل را باید آخر اضافه کنید تا عطرش از بین نرود.
ترحلوا
نوعی دیگر از انواع حلواها، ترحلواست که با آرد برنج تهیه میشود. یک پیمانه آرد برنج را بعد از این که دو یا سه بار الک کردید با مقداری کره و روغن مایع مخلوط کرده و روی حرارت کم بگذارید تا سرخ شود. در این مدت هم آن را مرتب هم بزنید تا نسوزد. آرد ترحلوا باید کمتر از حلوای آرد گندم سرخ شود. وقتی کمی رنگ آن تغییر کرد، آرد را از روی حرارت بردارید.
بقیه موارد ترحلوا نیز مانند حلوای آرد گندم است. یک پیمانه آب و یک پیمانه شکر را مخلوط کرده و بعد از جوشیدن، گلاب و کمی زعفران به آن اضافه کنید. وقتی کمی جوشید شربت را از روی حرارت بردارید و با آرد سرخ شده مخلوط کنید. اگر ترحلوا شل بود میتوانید آن را روی حرارت کم بگذارید و هم بزنید تا کمی غلیظ شود و اگر هم ترحلوا کمی سفت بود مقداری آب جوش داخل آن بریزید. ترحلوا را بعد از آماده شدن خوب هم بزنید و تکان دهید تا به روغن بیفتد.
کاچی
تهیه کاچی بسیار راحت و البته سریعتر از حلواست. برای تهیه کاچی یک پیمانه آرد گندم یا آرد برنج را دو یا سه بار الک کرده و با مقداری کره و روغن سرخ کنید. یادتان باشد آرد آن باید کمتر از حلوای آرد گندم سرخ شود. حدود پنج تا شش لیوان آب را روی حرارت بگذارید وقتی آب جوش آمد، یک تا یکونیم پیمانه شکر را داخل آن بریزید و مقدار نصف استکان گلاب و کمی هم زعفران درون شربت بریزید.
وقتی کمی جوشید آن را از روی حرارت بردارید. آرد که سرخ شد شربت را کمکم روی آن بریزید و مرتب هم بزنید تا گلوله نشود و مایع یکدست و نرمی به دست بیاید. کاچی نباید مثل حلوا سفت باشد و باید مثل ماست نرم شود. در این مرحله اجازه دهید کاچی کمی بجوشد. در صورتی که کاچی غلیظ بود، میتوانید کمی آب جوش به آن اضافه کنید.
طرز تهیه:
ابتدا در یک کاسه شکر و کره را با هم مخلوط کنید. این کار را تا جایی ادامه دهید که شکر کاملا حل و کرمی یکدست حاصل شود.
سپس تخم مرغها را دانه دانه به مخلوط اضافه و با همزن مخلوط کنید. بعد از آمادهشدن پایه کیک، آرد الک شده را به همراه بکینگ پودر به مخلوط بیفزایید و آهسته به هم بزنید.
در مرحله بعد هلوها را پوست بگیرید و خرد کنید. ماست را به همراه هلوهای خردشده و مقداری نمک به مایه کیک بیفزایید.
کف قالب کیک را کاغذ روغنی پهن کنید و مواد را روی آن بریزید. این کیک را به مدت یک ساعت در طبقه وسط فر از قبل گرم شده با حرارت 180 درجه سانتیگراد قرار دهید تا آماده شود. بعد از پخت کیک روی آن را با پودرقند تزئین کنید و برش بزنید.